Sunday, December 2, 2007

Tokyo, cel mai populat oras



Tokyo (numit anterior Edo) este capitala statului si sediul Palatului Imperial de mai bine de 400 de ani, preluand acest rol de la Kyoto. Numele sau inseamna „Capitala din Est“ si metropola de astazi a cuprins, cu timpul, intreaga suprafata a prefecturii cu acelasi nume (un fel de judet), incluzand 23 de sectoare, 31 de orase-satelit si 8 sate, dar si mai multe insule din Pacific. Orasul propriu-zis acopera cam o treime din zona metropolitana si are aproximativ 8 din cele 12 milioane de locuitori ai metropolei. A fost de doua ori, in 1923 si 1945, spulberat la propriu de cutremurul Great Kanto si de raidurile americane, insa a fost reconstruit de fiecare data, ajungand sa detina recordurile de cea mai populata zona metropolitana (35 de milioane de locuitori cu tot cu suburbiile din prefecturile invecinate), cel mai scump metru patrat de cladire (1,5 milioane de dolari), cei mai multi pasageri deserviti de un metrou, cel mai mare PIB al unei zone metropolitane. In mai multe randuri s-a incercat mutarea capitalei din Tokyo, pentru a incetini dezvoltarea de-a dreptul exploziva a zonei si pentru a stimula alte regiuni, insa ideea nu a gasit suficienti sustinatori. Pentru turisti, orasul reprezinta un real spectacol, viata tumultuoasa din centrul aglomerat contrastand cu linistea din parcurile pentru care japonezii au facut un cult (sunt peste 20 de parcuri tematice sau memoriale, Ueno Park fiind cel mai mare).


Cultura japoneza isi expune valorile in palatele si templele dedicate familiilor imperiale sau religiei budiste, principalul obiectiv de acest gen fiind, fara indoiala, Kokyo, resedinta Imparatului Akihito.

Pe locurile urmatoare ale listei se afla, la mica distanta, Palatul Meiji Shrine si Templul Sensoji, in egala masura reprezentative. Traditiile nipone pot fi admirate in timpul festivalurilor ce se desfasoara pe strazile, in parcurile sau in pietele orasului, tematica acestora fiind mai putin importanta atata vreme cat de fiecare data (cel putin unul pe luna) costumele traditionale, mastile si carele alegorice umplu de satisfactie turistii.

Iar daca nostalgiile Parisului sunt prezente cumva in mintea vizitatorilor, acestia isi pot permite sa descopere versiunea japoneza a celebrului Tour Eiffel, numita simplu Tokyo Tower, acesta fiind ridicat in 1958 de municipalitatea aflata in cautarea unui simbol al orasului. Turnul are cu 8 metri mai mult decat Eiffel, este cea mai inalta constructie din Japonia si permite accesul turistilor la toate cele patru niveluri ale sale, unde se afla un acvariu imens, un muzeu de ceara, o galerie de arta si un observator cu o panorama de 360 de grade catre oras (iar daca vremea e buna, se poate observa Muntele Fuji). Ceva mai mici, dar potrivite pentru fotografii sunt Tokyo Metropolitan Government Building Observatory si renumitul Rainbow Bridge, construit deasupra golfului Tokyo.

Japonia - fascinatia ultimului imperiu



Renascuta din cenusa, Tara Soarelui Rasare atrage miliarde de turisti anual

Daca exista un colt al acestei planete care sa ne poata oferi o imagine despre cum va arata lumea peste 50 sau chiar 100 de ani, acesta nu poate fi decat Japonia, tara misterelor, tara unei culturi unice chiar in sanul unei civilizatii aparte - cea orientala. Singura natiune din secolul 21 condusa de un imparat munceste proverbial pentru bunastarea locuitorilor sai si ne arata, fara sa-si doreasca neaparat asta, cum vom trai si noi in secolul urmator.
Al Doilea Razboi Mondial a distrus multe asezari umane de pe fata pamantului. Zeci de orase, altadata prospere, cele mai multe din Europa, au fost obligate sa-si rescrie istoria in urma cu numai 50 de ani. Dar tara care a cunoscut in cel mai dramatic mod cu putinta efectele devastatoare ale celui mai mare conflict mondial ramane Japonia, cea care a platit ambitiile de cuceritori ale conducatorilor sai. Bombardamentele asupra capitalei Tokyo si marilor orase, dar mai ales cumplitele bombe atomice de la Nagasaki si Hirosima au sters de pe harta o natiune intreaga. Si daca prin forta armelor nu au reusit sa devina o putere mondiala, omuletii cu ochii oblici au facut-o in mod pasnic in ultima jumatate de secol. Viteza cu care Imperiul a renascut, ritmul in care locuitorii sai au muncit pentru a-si recladi orasele, dar mai ales ambitia cu care Japonia a depasit restul lumii, din toate punctele de vedere, s-au transformat intr-o umilitoare lectie pentru cultura occidentala. Tara Soarelui Rasare straluceste astazi in Asia venerandu-si imparatul, contribuie decisiv la echilibrul economic al planetei si atrage in fiecare an miliarde de turisti care ignora orice regula a bunu-lui-simt financiar, indreptandu-se ca hipnotizati catre orasele japoneze, cele mai scumpe din lume.